maandag 20 januari 2014

Wat is de Endobarrier en hoe werkt deze?

Wat is de Endobarrier en hoe werkt deze?

Zoals bij aanvang reeds beschreven, is de Endobarrier een soort darmkous, die de eerste 60 cm van de darm na de maag bedekt.

Op de site van het Rijnstate ziekenhuis, waarmee het uitvoerende Vitalys verbonden is, kun je de volgende beschrijving vinden:

"De EndoBarrier™ - of endoluminale sleeve, zoals hij in het Engels heet - heeft in de praktijk meer weg van een langwerpige, smalle 'mouw' zoals op de afbeelding te zien is. De chirurg en Maag Darm Lever-arts plaatsen die endoscopisch via de mond, slokdarm en de maag vlak achter de pylorus, de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm. "

Plaatsing  

Op dezelfde site van Rijnstate kun je ook lezen, dat het geen echte operatie, maar een soort kijkoperatie is:
"Met een endoscopie (geen operatie dus!) wordt een capsule ingebracht met daarin opgevouwen de sheet met aan het begin een uitvouwbaar ankertje. Daarmee haakt de EndoBarrier™ zich vast achter de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm. Na de plaatsing komt het voedsel dat de patiënt eet, niet meer in aanraking met de twaalfvingerige darm. Nadat het voedsel door de EndoBarrier™ is gegaan, komt het verderop in de darm terecht. Hierdoor blijven de spijsverteringssappen in de twaalfvingerige darm aan de buitenkant van de EndoBarrier™ en mengen zich pas later met het voedsel. "
Hier een goed filmpje.

Makers

De endobarrier wordt gemaakt door het Amerikaanse bedrijf GI Dynamics. Helaas voor deze firma is het product nog niet vrijgegeven voor de Amerikaanse markt. Het is daar nog in proef fase, maar de verwachting is dat het ook hier binnenkort wordt vrijgegeven.

Kennis van de artsen en praktijkondersteuners 

Bij de meeste dokters en patiënten begeleiders is deze methode (nog) niet bekend. Ik heb het dus helemaal zelf uit moeten zoeken en mijn praktijkondersteuner en huisarts op de hoogte moeten brengen. Zij stonden echter meteen welwillend tegenover mijn plan. Ook de longarts in het ziekenhuis, die mij een maagverkleining of soortgelijke operatie aanraadde, was nergens van op de hoogte.

Utopia 

Het klinkt misschien allemaal te mooi om waar te zijn, het "Ei van Columbus" of zoals de titel van een actueel TV programma: "Utopia". Voor de obesitas klinieken is het natuurlijk een beetje het paard van Troje: Ze hoeven hun dure "Snij-operaties" minder uit te voeren. Ook dure medicijnen tegen obesitas zoals Reductil en Xenical, die ik natuurlijk heb geprobeerd, vinden dit natuurlijk geen goede ontwikkeling. Hun omzet zal omlaag gaan als deze oplossing grootschalig resultaat gaat oplossen. Ook de producenten voor medicijnen tegen suikerziekte zullen hun omzet zien dalen

Vergoeding verzekering

Helaas is er pas slechts één ziektekostenverzekering die deze ingreep vergoed. Dat is Menzis. De verwachting is wel, dat andere verzekeringen volgen, wanneer de resultaten goed blijven. Ik heb het geluk, dat mijn operatie vergoed wordt door het Rijnstate ziekenhuis en de Vitalys kliniek.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten